Pora na cykl przepisów z kiełkami. Dziś szybka i zdrowa sałatka z kiełkami i selerem.
Na 4 osoby:
- 2 małe selery, pokrojone w bardzo cienkie płatki lub starte na tarce
- po 50 gr kiełków rzodkiewki i słonecznika
- 400 gr sałaty rzymskiej
- ¾ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki posiekanych migdałów
- garść posiekanego szczypiorku
Dressing:
- ½ szklanki oliwy z oliwek o łagodnym smaku lub oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Na talerzach rozkładamy liście sałaty, na nich rozkładamy selera i kiełki, posypujemy żurawiną i migdałami, tuż przed podaniem polewamy dressingiem.
Od poniedziałku kolejne przepisy z kiełkami.
Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.