06.02
2015

Dziki łosoś po azjatycku


Dużo warzyw, nuta orientu, ciekawe połączenie składników i… mamy przepis na sukces!

Łosoś po tajsku z bulionem

Łosoś po tajsku z bulionem

Składniki:
– 4 filety z łososia (najlepiej ze skórą bez łusek i ości)
– 2 duże kawałki świeżego imbiru
– 4 ząbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– 1 szalotka
– 4 dymki
– 1-2 świeże papryczki chilli
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 limonki
– świeży pęczek kolendry
– opakowanie kiełków fasoli mung
– 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
– 1 litr wywaru warzywnego – ugotowanego wcześniej z warzyw z domowego ogródka albo upraw ekologicznych (z dodatkiem ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, soli, ziarenek kolendry)
– olej sezamowy
– cienki makaron jajeczny (4 gniazda)
– miód
– oliwa
– pieprz
Sposób przygotowania:
1. Włącz piekarnik i nastaw na 250 st. C
2. Przygotowanie łososia: obraną czerwoną cebulę, szalotkę, 2 ząbki czosnku oraz jeden kawałek imbiru pokrój grubo, wrzuć do malaksera. Dodaj 1 papryczkę chilli, łodyżki kolendry, a takżę łyżkę sosu sojowego. Wciśnij sok z 2 limonek i całość zmiksuj na pastę. Możesz dodać odrobinę płynnego miodu. Powstałą pastą wysmaruj dno naczynia do zapiekania i skrop oliwą. Na to połóż łososia skórą do góry. Warto ponacinać delikatnie łososia po stronie ze skórą. Następnie posyp łososia przyprawą 5 smaków oraz zmielonym świeżo pieprzem. Tak przygotowany łosoś wędruje do piekarnika na 20 minut.
2. Przygotowanie bulionu: Postaw większy garnek na średnim ogniu (poziom 5-6 na płycie indukcyjnej). Pokrój drobno dymki i wrzuć do garnka wraz z kilkoma łyżkami oliwy. Możesz dodać pokrojone w plasterki chilli jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, Wymieszaj dobrze, a w dalszej kolejności dodaj wyciśnięte 2 ząbki czosnki oraz kawałek imbiru. Podsmaż kilka minut. Teraz pora wsypać łyżeczkę przyprawy 5 smaków, a następnie wywar warzywny. Ogień należy zwiększyć do dużego (8-9 na indukcji). Dopraw sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego. Wrzuć makaron. Gotuj kilka minut tyle ile potrzeba, aby makaron zmiękł. Pod sam koniec dodaj świeże kiełki fasoli mung. Zdejmij z ognia.
3, Podawanie: makaron z bulionem wlej do miseczek, na wierzchu połóż upieczonego lososia i polej go sosem z naczynia do zapiekania a całość posyp listkami kolendry. Obok łososia ułóż ćwiartkę cytryny do pokropienia potrawy
เพลิดเพลินกับอาหารของคุณ! (taj. Smacznego!) :)
Autorem przepisu jest Wyspa Smaków