25.10
2011

Przepis na „masełko” dyniowe z miodem i imbirem


Serię dyniowych przepisów zamykamy słodkim co nieco w postaci pysznego, kremowego smarowidła z korzenną nutą. Jeden gryz złocistego tostu posmarowanego takim „masełkiem” potrafi wprawić w wyśmienity nastrój. 

 

  • „Masełko” dyniowe z miodem i imbirem400 gr gęstego puree z dyni (dynię należy najpierw upiec lub ugotować, potem odcisnąć w cienkiej ściereczce z namiaru wody)
  • ¾ szklanki świeżego soku jabłkowego lub cydru
  • 1 duże jabłko, drobno starte
  • ½ szklanki miodu
  • 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta goździków

Wszystkie składniki mieszamy w średniej wielkości garnku z grubym dnem. Doprowadzamy do wrzenia i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż większość płynu odparuje i masa nabierze konsystencji gęstej pasty. Zajmie nam to ok. 50 minut, do godziny. Jeśli chcemy, aby nasze smarowidło było naprawdę gładkie, można je dodatkowo przetrzeć przez sito.

Gotowe „masło” przekładamy do słoika i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowywane w lodówce powinno utrzymać świeżość przez ok. 6 tygodni.

Na podstawie przepisu Lucy Baker z SeriousEats.

Przepis na „masełko” dyniowe z miodem i imbirem, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.