27.02
2013

Pasztet z selera


Seler to niesamowite warzywo – w zależności od tego czym go doprawimy i jak go przyrządzimy – przybiera różne smaki. Marynowany przypomina w smaku ananasa, a upieczony… mięso. Dlatego pasztet z selera robi furorę nie tylko wśród wegetarian.

Składniki:

1 kg selera
2 duże cebule
kostka masła
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1 szklanka bułki tartej
6 jaj
4 suszone podgrzybki
sól
pieprz
orzechy włoskie, pestki dyni albo ziarenka sezamu do posypania

Sposób wykonania:

Podgrzybki należy zalać szklanką wody, przynajmniej na godzinę. Powinny w tym czasie zmięknąć. Później posiekać je w drobną kostkę albo rozdrobnić blenderem. Seler oraz cebule zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do selera i cebuli dodać: wodę, w której moczyły się grzyby, masło, przeciśnięty czosnek i posiekane podgrzybki. Dusić pod przykryciem przez około godzinę. Ostudzić i do zimnej masy dodać bułkę tartą oraz jajka. Doprawić do smaku. Przełożyć do formy keksowej i posypać orzechami, pestkami dyni albo sezamem. Piec w 180 stopniach przez mniej więcej 1,5 godziny.

Rady:

  • można zmniejszyć liczbę jajek – 4 jajka wystarczą w zupełności,
  • można skrócić czas pieczenia – po prostu sprawdzajmy czy pasztet jest już zarumieniony,
  • można pokusić się o zrobienie selerowych kotlecików – zamiast wstawiać pasztet do piekarnika, zrobić z niego małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni.
Pasztet z selera, 2.2 out of 5 based on 14 ratings

Monika Prucnel - z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com