29.08
2013

Przepis na burakoburgery


Na fali burgeromanii zapraszamy do przyrządzenia burakoburgerów z brązowym ryżem i marynowaną czerwoną cebulą.

Przepis zainspirowany jest przepisem z książki “Veggie burgers every wich way” Lukasa Volgera.

Burgery:
• 3 średniej wielkości buraki czerwone
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 czerwona cebula, posiekana
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
• 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 jajka i łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
Marynowana czerwona cebula:
• 2/3 szklanki octu ryżowego
• 3 łyżeczki soli
• 2 łyżki cukru
• 2 średniej wielkości cebule
• 1 szklanka wody
Surówka z marchewki:
• Marchew
• oliwa z oliwek
• czarnuszka
Opcjonalnie:
• ketchup i musztarda
Obrane surowe buraki rozdrobnić w blenderze. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekaną drobno czerwoną cebulkę. Dodać buraki i sól, dusić przez około 12 minut, aż buraki zrobią się miękkie. Dodać ocet, zamieszać i odstawić do ostygnięcia.
Ugotowaną fasolę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać do niej ugotowany brązowy ryż, posiekaną pietruszkę oraz buraki. Doprawić pieprzem i solą oraz odrobiną suszonego majeranku. Jeżeli chcemy mieć pewność, że burgery się nie rozpadną, można dodać jajko i odrobinę bułki tartej. Weganie mogą pominąć ten krok.
Uformować 12 średniej wielkości burgerów. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec po około 15-20 min z każdej strony. Podczas pieczenia można je posmarować oliwą z oliwek, aby były wilgotniejsze. Temperatura pieczenia to 200 st. C.
Burgery podawać w opieczonych na suchej patelni grahamkach. Na spodniej części bułki ułożyć surówkę ze startej na tarce o dużych oczkach marchewki oraz czarnuszki. Na surówce ułożyć burgera, a na nim krążki marynowanej cebulki. Opcjonalnie można posmarować połówki bułki sosem – ketchupem, musztardą, majonezem albo innym ulubionym.
Przepis na marynowaną cebulkę jest dziecinnie prosty i można ją jeść niemalże od razu po przygotowaniu. Chociaż lepiej odczekać godzinkę. A jak ją przyrządzić? Do garnka wlać wodę. Wymieszać ją z octem, solą i cukrem. Kiedy wszystko się rozpuści, dodać czerwoną cebulkę pokrojoną w krążki. Gotować jeszcze przez chwilę – około 5-10 minut. Cebula nie powinna być zbyt miękka. Powinna być jędrna!

Przepis pochodzi z bloga: vege-kika.blogspot.com

Przepis na burakoburgery, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Monika Prucnel - z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com