08.11
2011

Przepis na gratin z buraka, ziemniaków i selera


Powiew mroźnego, zimowego powietrza oznacza zawsze, że w cenie są dania konkretne. Takie jak ta właśnie zapiekanka, doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do pieczeni. Niech żyją warzywa korzeniowe!

Składniki na 6-8 porcji:

  • Zapiekanka½ kg ziemniaków (4 średnie)
  • ½ kg selera (1 duży)
  • ½ kg buraków (2 średnie)
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 300 ml mleka pełnotłustego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • 150 gr twardego żółtego sera o mocnym smaku (Cheddar, Gruyere, Bursztyn), startego
  • sól
  • masło do wysmarowania formy
  • natka pietruszki do podania

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Cebulę kroimy na ćwiartki, ząbki czosnku rozgniatamy płaską stroną noża. Śmietankę mieszamy z mlekiem w średniej wielkości garnuszku, dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 10 min. uważając, by płyn nie wykipiał. Odstawiamy na 20 min, aby mleko przeszło aromatem przypraw, następnie odcedzamy na sitku, dobrze odciskając przyprawy.

Ziemniaki, seler i buraki obieramy i kroimy na cienkie w plasterki, grubości ok. 2 mm – najlepiej użyć w tym celu mandoliny lub automatycznej krajalnicy.

W płaskim, żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy połowę plasterków selera, polewamy je kilkoma łyżkami aromatycznej śmietany i posypujemy odrobiną sera (najwięcej sera zostawiamy na ostatnią, wierzchnią warstwę). W ten sam sposób układamy kolejne warstwy z buraków oraz ziemniaków (w sumie ułożymy sześć warstw). Na koniec całość zalewamy pozostałym mlekiem i posypujemy resztką sera.

Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 15-30 min, aż wierzch ładnie się zrumieni, a warzywa zmiękną. Zapiekanka jest gotowa, gdy łatwo w nią wbić średnio ostry nóż.

Gotową zapiekankę odstawiamy na kilkanaście minut, kroimy i podajemy z zieloną pietruszką jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.

Przepis na gratin z buraka, ziemniaków i selera, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.