06.12
2011

Przepis na makaron gryczany z sosem orzechowym i szpinakiem


To pyszne danie to prawdziwa kopalnia witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, dobrego tłuszczu i cennego białka.

  • makaron gryczany 1 szklanka obranych orzechów włoskich
  • 1 szalotka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonego chili (można dać więcej lub mniej, w zależności od upodobań)
  • ½ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z 1 małej cytryny
  • ½ szklanki wywaru z warzyw
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • olej roślinny do smażenia
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 200 gr świeżych liści szpinaku
  • 200 gr makaronu gryczanego soba
  • garść świeżo tartego parmezanu lub sera Dziugas

Orzechy mielimy w robocie kuchennym lub drobno siekamy. Liście szpinaku dokładnie płuczemy. Siekamy szalotkę i czosnek (oddzielnie). Ziarna kminu rzymskiego prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat, wsypujemy do moździerza i rozgniatamy. Dodajemy czosnek, chili, gałkę, skórkę z cytryny i solidną szczyptę soli morskiej, całość ucieramy na pastę. Jeśli nie mamy moździerza, pastę możemy utrzeć w blenderze lub użyć mielonego kminu i wszystko razem po prostu posiekać.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, uważając, by go nie rozgotować – powinien pozostać al dente.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i na małym ogniu smażymy szalotkę. Gdy będzie szklista, ale nie przyrumieniona, dodajemy pastę czosnkową i smażymy ok. 2 min. Wrzucamy orzechy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy wywar i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy. Do sosu wrzucamy liście szpinaku i mieszając smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

Do sosu wrzucamy gorący makaron i mieszamy. Posypujemy serem i podajemy natychmiast.

Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.

Przepis na makaron gryczany z sosem orzechowym i szpinakiem, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.