11.08
2011

Przepis na sałatkę tabbouleh z bakłażanem


Wzbogacona wersja popularnej w kuchni arabskiej sałatki na bazie kuskusu. Wprost idealna na imprezy, a nawet lekki lunch w pracy, choć w tym wypadku lepiej ograniczyć nieco ilość czosnku!

Składniki dla 10-12 osób (wersja “imprezowa”, na potrzeby domowe można z powodzeniem przygotować pół porcji):

  • Sałatka tabbouleh z bakłażanem500 gr bulguru lub kukskusu
  • 2 małe bakłażany (lub jeden duży)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 3 spore ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek mięty
  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra-virgin
  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Bulgur lub kuksus zalewamy wrzątkiem tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię ziaren. Przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia. Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze do pieczenia, skórką do góry. Bakłażany myjemy i układamy obok papryki. Blachę wstawiamy pod mocno rozgrzany grill i pieczemy, aż skórka z papryki sczernieje (bakłażany w trakcie pieczenia co jakiś czas odwracamy). Kawałki upieczonej papryki wkładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy, aby trochę przestygły, następnie obieramy ze skórki. Bakłażan będzie prawdopodobnie potrzebował trochę więcej czasu, jeśli nie jest wystarczająco miękki, dopiekamy go jeszcze kilka minut w piekarniku. Warzywa możemy też opiec na tradycyjnym grillu, będą jeszcze smaczniejsze.

Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Ogórka obieramy. Upieczonego bakłażana, paprykę, pomidory i ogórka kroimy w ok. 1cm kostkę. Czosnek siekamy i rozcieramy nożem ze sporą szczyptą soli. Pietruszkę i miętę siekamy. Wszystkie warzywa i zioła mieszamy z bulgurem/kuksusem.

Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli (pamiętajmy, że gdy sałatka się “przegryzie”, sól i czosnek będą bardziej wyczuwalne). Sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy schłodzoną.

Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.

Przepis na sałatkę tabbouleh z bakłażanem, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.