07.02
2015

Przepis na sałatkę z soczewicy, grochu i orzechów laskowych


Macie ochotę na coś lżejszego? Przygotujcie sałatkę. Ta proponowana przez nas jest bogata w proteiny i bardzo pożywna.

Składniki dla 4-6 osób

  • sałatka z soczewicy, grochu i orzechów laskowych1 szklanka ugotowanego żółtego grochu
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • ¾ szklanki łuskanych orzechów laskowych
  • 2 cebule szalotki, drobno posiekane
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ¼ szklanki nasion lnu
  • pół pęczka świeżej kolendry, posiekanej
  • sól, pieprz

Dressing:

  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sok z 1 limonki (lub z dwóch, jeśli są mało soczyste)
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno

Wszystkie składniki dressingu mieszamy i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Orzechy wysypujemy na blachę i prażymy w rozgrzanym piekarniku ok. 5 minut, potrząsając blachą od czasu do czasu, aż lekko się zrumienią, a skórka zacznie pękać. Wyjmujemy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe orzechy bierzemy w garść i pocieramy między dłońmi by pozbyć się skórki. Można to również zrobić zawijając gorące orzechy w ściereczkę i pocierając je o siebie przez materiał.

Pestki dyni i nasiona lnu lekko prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z dressingiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.

Przepis na sałatkę z soczewicy, grochu i orzechów laskowych, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.