13.01
2015

Przepis na zupę grzybową z jarmużem i kaszą jęczmienną


Jeszcze do niedawna zapomniany, dziś zdrowy jarmuż coraz częściej pojawia się na straganach i sklepowych półkach. Można z niego przygotować między innymi taką oto gęstą, sycącą zupę.

Składniki na 6-8 porcji:

  • Zupa grzybowa z jarmużem i kaszą jęczmienną1 duża cebula, grubo posiekana
  • 2 spore marchewki, obrane i pokrojone w talarki
  • 2-3 suszone grzyby
  • ¼ łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • 250 gr mrożonych, leśnych grzybów (w sezonie używamy świeżych)
  • ¾ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 3 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku (lub 1 czubata łyżeczka suszonego)
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 2 litry wywaru z kurczaka lub warzyw
  • 1 listek laurowy
  • kawałek skórki z parmezanu lub podobnego sera (opcjonalnie)
  • 4 szklanki/ok. 130 gr pokrojonych w paski liści jarmużu (przed krojeniem usuwamy i wyrzucamy twardy rdzeń ze środka liścia)
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Suszone grzyby zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody i odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Następnie odcedzamy (zachowujemy wywar!) i kroimy w plasterki.

W sporym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy cebulę, płaską łyżeczkę soli i płatki chili, smażymy na małym ogniu ok. 2 min. Dodajemy marchewkę i zamrożone grzyby, smażymy ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu (jeśli używamy świeżych grzybów, wystarczy je przesmażyć 3-4 min) Do garnka wrzucamy tymianek, kaszę, czosnek i pokrojone suszone grzyby, mieszamy i całość zalewamy wywarem z kurczaka lub warzyw oraz płynem pozostałym po moczeniu grzybów. Dodajemy listek laurowy i skórkę sera (jeśli takową posiadamy – to świetny sposób na wykorzystanie uschniętych resztek). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Po tym czasie do zupy wrzucamy jarmuż i gotujemy kolejne 20-25 min, aż kasza i jarmuż zmiękną.

Na koniec zupę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i sosem sojowo-grzybowym.

Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.


Projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.