16.08
2012

Romesco – hiszpański sos paprykowo-pomidorowy


Romesco tradycyjnie podaje się z grillowanymi warzywami, ale równie dobrze smakuje z surowymi warzywami, kukurydzianymi nachosami oraz jako sos do sałatek i kanapek.

Romesco to tradycyjny hiszpański sos wywodzący się z Katalonii, a dokładnie z miasta Tarragona. Dzięki mnogości składników takich jak orzechy laskowe, migdały, pomidory, papryka, oliwa z oliwek ma on nie tylko nieocenione walory smakowe, ale stanowi również źródło wartościowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C i E oraz potasu i wielu innych składników odżywczych.

Składniki:

  • 1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka (czas pieczenia to około 40 minut),
  • 1/4 szklanki obranych migdałów,
  • 1/4 szklanki obranych orzechów laskowych,
  • 3 kromki ciabatty lub innego czerstwego, białego pieczywa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • suszone ostre papryczki (nyora w oryginale), ale może to być też świeża papryczka chili,
  • sól morska i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Wszystkie składniki (w dowolnej kolejności) należy ze sobą dokładnie zmiksować na jednolitą pastę. Dawniej składniki na sos romesco rozdrabniane były w moździerzu. Należy pamiętać, żeby ze świeżej papryczki chili usunąć nasionka. W przeciwnym wypadku sos będzie piekielnie ostry. Jeśli konsystencja wydaje się zbyt rzadka, trzeba do sosu dodać trochę więcej pieczywa. Na koniec można przyprawić do smaku solą morską i ewentualnie pieprzem.

Monika Prucnel –  z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com.

Romesco – hiszpański sos paprykowo-pomidorowy, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Monika Prucnel - z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com