19.05
2011

Zdrowe ciastka korzenne z quinoa


Aromatyczne, miękkie ciastka naładowane zdrowymi składnikami, z bogatą w białko kaszą quinoa na czele. W sam raz na podwieczorek ze szklanką świeżego mleka.

Składniki na ok. 24 ciastka:

  • ½ szklanki mąki z quinoa (można ziarna quinoa zmielić na mąkę w młynku do kawy)Ciasteczka quinoa
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki zmielonych orzechów ziemnych lub migdałów
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • ¼ szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ½ szklanki musu jabłkowego (1 średnie jabłko zmiksowane ze skórką w blenderze)
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ⅔ szklanki rodzynek

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (lub 170 z termoobiegiem). 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.

W jednej misce dokładnie mieszamy suche składniki, w drugiej płynne. Wszystko łączymy, dodajemy rodzynki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka, ale nie powinna się rozpływać w trakcie formowania. Jeśli tak się dzieje, możemy dodać trochę więcej mąki.

Na blachach układamy po czubatej łyżeczce masy, zachowując odstępy – ciastka zwiększą średnicę w trakcie pieczenia. Lekko spłaszczamy zwilżonymi palcami.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 17-18 minut, zamieniając blachy miejscami w połowie pieczenia. Gotowe ciastka studzimy na kratce.

Rada: Ja nie mam zazwyczaj pod ręką mąki z quinoa, ryżowej, mielonych orzechów i lnu, dlatego w ruch idzie niezastąpiony młynek do kawy. Mielę w nim po kolei nasiona quinoa, potem ziarna ryżu, siemię lniane, na koniec orzechy (ostrożnie, by nie utworzyła się pasta).

Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.

Zdrowe ciastka korzenne z quinoa, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.