11.04
2013

Zielony sos, czyli 10 pomysłów na awokado


Oprócz swoich zdrowotnych i odżywczych właściwości awokado jest pysznym składnikiem potraw w wielu kuchniach świata. Słynny meksykański sos guacamole przyrządzany na bazie awokado podaje się w Meksyku do niemal każdej przystawki. Meksykanie upodobali sobie guacamole zwłaszcza jako dodatek do tortilli. Awokado pojawia się też w wegetariańskim sushi wywodzącym się z Japonii. Z kolei w Brazylii popularny jest koktajl mleczny z awokado i lodem, zwany w tym kraju vitamina de abacate – pożywny, energetyczny i orzeźwiający napój o zielonkawym kolorze.

Warto pamiętać, że owoc awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów – zawiera między innymi witaminy A, B1, B2, C, E, K, kwas foliowy i pantotenowy, a także wapń, fosfor i potas. Ze względu na zawartość nienasyconych tłuszczów, łatwo przyswajalnych przez organizm, jest doskonałym substytutem masła.

Ajurweda wykorzystuje awokado nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu – dzięki zawartości witaminy E – łagodzą podrażnienia skóry oraz odżywiają cerę. Taki kompres tonizuje skórę i dostarcza jej enzymów, które pomagają przywrócić jej właściwe funkcjonowanie.  Maseczka jest przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy tylko rozgnieść awokado, a następnie dodać pektynę owocową, glinkę lub mąkę owsianą, żeby mieszanka miała gęstszą konsystencję i nie spływała z twarzy. Taki naturalny kosmetyk najlepiej sprawdzi się w przypadku cery suchej.

W kuchni ajurwedyjskiej awokado wykorzystuje się najczęściej jako składnik sosów, past i kremów. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na kremowy sos z awokado.

Składniki:

1 dojrzałe awokado

5 łyżek soku z limonki lub cytryny

1 ząbek czosnku

1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka świeżych, posiekanych liści kolendry

4 łyżki wody (jeśli wolisz, aby sos był rzadszy, dodaj nieco więcej wody)

Zmiksuj wszystkie składniki i podawaj od razu po przyrządzeniu.

Możesz dodać świeże lub uprażone nasiona słonecznika, które wzbogacą potrawę o cenne mikroelementy, takie jak potas i cynk. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, z powodzeniem zastąpi ją natka pietruszki.

Sos jest znakomitym dodatkiem do wiosennej sałatki złożonej z rukoli i koziego serka. Świetnie pasuje też do brokułów lub do brązowego ryżu. Możesz podać go do naleśników ze szpinakiem czy warzywnego burgera. Jeśli chcesz, aby sos miał konsystencję pasty, nie dodawaj do niego wody – w tej formie sprawdzi się jako smakowity krem do grzanek.

Smacznego!

Tekst: Agnieszka Cygan

Opracowanie przepisu na podstawie:

– Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl nakładem wydawnictwa A-ti information services.

a-ajurweda.pl to wydawnictwo, serwis informacyjny i sklep internetowy dedykowany ajurwedzie.

Zielony sos, czyli 10 pomysłów na awokado, 5.0 out of 5 based on 3 ratings