02.02
2015

Żóte curry z kaszą jaglaną


Wyśmienite rozgrzewające curry z kaszą jaglaną to swietna propozycja na zimowy obiad.

Żółte curry z kaszą jaglaną

Żółte curry z kaszą jaglaną

Składniki na 4 porcje:
– dwie białe cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2 żółte papryki
– 2 papryczki chilli
– kawałek świeżego imbiru
– pęczek świeżej kolendry (z własnej, domowej uprawy na parapecie)
– 1 łyżeczka kukrkumy
– 2 czubate łyżeczki curry w proszku
– 1 łyżeczka pomidorowej passaty
– 8 kawałków podudzia z kurczaka (tylko z hodowli ekologicznej)
– 2 puszki cieciorki
– 1 cytryna
– sól
– pieprz
– szklanka kaszy jaglanej
– masło
Przygotowanie:
1. Na początku przygotuj kaszę jaglaną: na 1 szklankę kaszy przypadają 3 szklanki wody. Wodę zagotuj wraz z solą, cukrem oraz łyżeczką masła. Kaszę przepłucz na sitku zimną wodą i dodaj do gotującej wody. Następnie zredukuj ogień do minimum i gotuj kaszę przez 1,5 h.
1. Pokroićw dużą kostkę cebule, papryki, czosnek oraz imbir. Drobno posiekać papryczki chilli (jeśli lubisz bardzo ostre – razem z pestkami)
2, Do malaksera wrzucić: jedną cebulę, jedną paprykę i jedno chilli, czosnek, imbir, łodyżki kolendry, kurkumę i curry. Zmiksuj na jednolitą pastę.
3. Ustaw patelnię na średnim ogniu (poziom 6-7 na płycie indukcyjnej), dodaj  odrobinę oliwy oraz masła i usmaż kawałki kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. Powinno to zająć około 10 minut. Po tym czasie wyłóż podsmażonego kurczaka na talerz i odstaw.
4. Na patelnię z tłuszczem pozostałym ze smażenie kurczaka wrzuć pozostałą cebulę, paprykę oraz chilli. Smaż kilka minut, a następnie dodaj zmiksowaną pastę i smaż kolejne kilka minut. W między czasie zagotuj 600 ml wody, którą dodaj na patelnię. Dobrze wymieszaj.
5. Odsączoną cieciorkę z puszek wsyp na patelnię, a następnie dodaj łyżeczkę passaty. Szczypta soli morskiej gruboziarnistej i świeżo zmielonego pieprzy (najlepiej w moździerzu). Duś pod przykryciem około 45 mint na bardzo małym ogniu.
6. Na koniec posyp carry listkami kolendry i połóż na wierzchu pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Postaw garnek na stole a obok pękatą miskę kaszy jaglanej.
W taki prosty sposób mała, kulinarna cząstka Indii może zagościć na naszych stołach. Smacznego!
Kasza jaglana bardzo dobrze pasuje do tego curry. Tym bardziej, że jest znakomitym źródłem żelaza i krzemu, a także odkwasza organizm (przydatne, gdy jemy dużo mięsa). W Chinach kasza jaglana od wieków stosowana była jako lekarstwo.
Autorem przepisu jest Wyspa Smaków