27.01
2015

Zrób sobie tofu


Wystarczy zaopatrzyć się w dosłownie trzy proste składniki i uzbroić się w odrobinę cierpliwości, a zrobienie domowego tofu okaże się prawie tak łatwe jak bułka z masłem.

Tofu

Składniki:

  • 1 szklanka soi
  • 6 szklanek wody
  • łyżka octu winnego albo soku z cytryny
  • łyżeczka soli (opcjonalnie)

Niezbędne akcesoria:

  • sitko stalowe
  • 2 kawałki gazy do przecedzania
  • blender
  • duży garnek

Soję moczymy 10–12 godzin, najlepiej zrobić to przez noc, np. z piątku na sobotę, żeby rano można było przystąpić do kolejnych czynności. Rano miksujemy miękką już soję na pure. Najlepiej użyć do tego celu blender.

W dużym garnku gotujemy wodę. Do gotującej się wody dodajemy sojową miazgę. Regularnie mieszając powodujemy ponowne zagotowanie. Kiedy piana zaczyna się podnosić, odstawiamy garnek z ognia na około 5 minut. Potem ponownie doprowadzamy płyn do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Następnie, na kawałku płótna (gaza) ułożonym na sitku odcedzamy sojowe pure (tzw. okarę) od mleka sojowego. Okara to rozdrobniona ugotowana soja, można z niej zrobić niemal wszystko od kotletów po chleb czy sojowe ciasteczka. Z wysuszonej i drobno zmielonej okary otrzymuje się mączkę sojową.

Mleko sojowe zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Tak przyrządzony napój można przechowywać w lodówce od 4 do 8 dni, albo zrobić z niego… tofu!

Do gotującego się mleka, stale mieszając, wlewamy stopniowo ocet winny. Jeśli ser zetnie się za słabo możemy dodać jeszcze kilka kropel octu. Kiedy w garnku wyraźnie zaczną odróżniać się kawałki sera od serwatki należy przelać ser na gazę ułożoną na sicie, a następnie silnie odcisnąć.

Zawiązujemy gazę i przyciskamy serek miseczką, a do miseczki wkładamy coś ciężkiego, np. słoik z dżemem. Serek powinien być obciążany jak najdłużej – najlepiej około 2 godzin. Po tym czasie usuwamy gazę i otrzymujemy świeży, własnoręcznie wykonany serek tofu.

Warto wiedzieć:

  • podczas przyrządzania tofu zawartość tłuszczu w soi obniża się z 17,7% do 4,5%;
  • moczenie soi dłuższe niż 12 godz. może spowodować zbyt kwaśny smak mleka sojowego i serka;
  • tofu można również sporządzić z kupionego mleka;
  • serwatka powstała podczas produkcji tofu nie nadaje się do jedzenia, ale za to jest doskonałym detergentem np. do ręcznego prania delikatnych tkanin.

Przepis pochodzi z bloga Vege Kika. Został przygotowany na podstawie książki „Kuchnia wegetariańska” Ingi-Britty Sundqvist oraz wiedzy własnej.

Zrób sobie tofu, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Monika Prucnel - z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com