15.11
2016

Jednorazowe nie musi być plastikowe


Talerze jednorazowe z liści lub otrąb pszennych, naczynia z kukurydzy lub trzciny cukrowej, a może kubki z ukrytymi w ściankach nasionami roślin? Brzmi jak scenariusz science fiction albo sen ekologa. Na szczęście, jest on jak najbardziej prawdziwy.

Za cztery lata Francja wprowadzi zakaz produkowania i używania jednorazowych naczyń z plastiku. To dobry przykład, pokazujący także polskim producentom i konsumentom, że wcale nie musimy zaśmiecać planety tworzywami sztucznymi. Tym bardziej, że naukowcy mają coraz ciekawsze pomysły na alternatywę.

 

foodscapes-whomade-michela-milani-1-jpeg-662x0_q70_crop-scaleNaczynia z resztek żywności projektu Micheli Milani – źródło: KLIK!

 

Jak tradycyjne społeczności

Widok piętrzących się stosów plastikowych talerzy w jednej z tajskich świątyń stał się bodźcem dla naukowców z tamtejszego uniwersytetu. Przez cały rok pracowali oni nad technologią produkcji jednorazowych naczyń, które byłyby biodegradowalne i bezpieczne dla środowiska oraz z powodzeniem mogłyby zastąpić popularne plastikowe i styropianowe talerze. Za wzór posłużyły wykorzystywane przez tradycyjne społeczności Indii i Nepalu naczynia z liści roślin. Te tajskie robione są z liści teczyny i pokrywane cienką warstwą skrobi.

 

eco-friendly-dinnerware-bannerZastawa z opadłych liści palmowych – źródło: KLIK!

 

Otręby, kukurydza, trzcina

O tym, że naturalne materiały są dla środowiska lepsze niż tworzywa sztuczne, nie trzeba nikogo przekonywać. A że roślinne składniki mogą zastąpić plastik – przypomniał jakiś czas temu nasz rodzimy piekarz, proponując produkcję jednorazowych talerzy z otrąb pszennych. Na tym jednak nie koniec. Za granicą z powodzeniem są wdrażane jednorazowe naczynia wykonane z przetworzonej trzciny cukrowej albo celulozy pokrytej skrobią kukurydzianą. Takie naczynia są odporne na wilgoć, nadają się do dań ciepłych i zimnych, a przy tym są całkowicie biodegradowalne.

 

3043080-poster-p-1-litter-to-your-hearts-content-with-this-seed-bomb-coffee-cupKubek pełen nasion: KLIK!

 

Drugie życie jednorazowego kubka

Czy jednorazowe naczynie może otrzymać drugie życie? Jak najbardziej! I nie mówimy tu wcale o twórczym upcyklingu, w wyniku którego z plastikowego kubka zostanie wykonana nowa rzecz. Chodzi raczej o produkt powstały w Stanach Zjednoczonych i na razie tylko tam dostępny. To papierowe kubki, które w swoich ściankach mają ukryte nasiona roślin. Po użyciu takiego naczynia, wystarczy je namoczyć w wodzie, a następnie zakopać w ziemi. Papier się rozłoży, dając życie nowej roślinie.
Jak widać, wcale nie jesteśmy skazani na plastik. Jeśli już musimy korzystać z jednorazowych naczyń, to niech one przynajmniej mniej szkodzą środowisku.


Jakiś czas temu odkryła, jak bardzo nieekologiczna jest produkcja bawełnianych T-shirtów, uważanych powszechnie za przyjazne dla natury i człowieka. Od tamtej pory stara się jak najmniej rzeczy wyrzucać, a jak najwięcej upcyclingować. Na swoim blogu Na Nowo Śmieci pokazuje jak w łatwy i twórczy sposób można przetworzyć bawełnę, papier i inne "odpady" oraz stworzyć przedmioty codziennego użytku z naturalnych składników.