04.09
2013

Aplikacja Sweet’N’Spicy – kulinarna podróż do Indii


Mobilna książka kucharska to znakomite rozwiązanie dla tych, którzy dużo gotują, szukają nowych inspiracji, uwielbiają kulinarne podróże palcem po mapie i nie za bardzo znajdują miejsce na komputer w swojej kuchni. Sweet’N’Spicy jest zbiorem przepisów na potrawy kuchni indyjskiej oraz wegetariańskiej. Aplikacja jest bardzo prosta, przejrzysta i czytelna. Mogą skorzystać z niej posiadacze Androida, Windows Phone’a czy iOS’a.

Wiele przepisów w aplikacji Sweet’N’Spicy zostało opatrzonych krótkimi filmikami. Autorami wpisów są przede wszystkim blogerzy, ale też inne osoby zajmujące się gotowaniem amatorsko lub zawodowo (w kategorii „Chefs Recipes” znajdziemy przepisy indyjskich szefów kuchni). Treści są bardzo wyczerpujące. W razie jakichkolwiek wątpliwości można zadać pytanie autorowi danego przepisu. Przy każdym ze składników znajdują się też małe karteczki, zawierające informacje lub ciekawostki dotyczące danych produktów.
Oprócz zwykłej wyszukiwarki po nazwach potraw, znajduje się tutaj także wyszukiwarka pozycji, które możemy wykonać z produktów dostępnych w naszej kuchni. Jeżeli dany przepis przypadnie nam do gustu można go polubić (zapisywany jest wtedy w bazie naszych ulubionych przepisów) lub zaplanować, kiedy go zrobimy. W drugim wypadku w kalendarzu telefonu zapisywany jest cały przepis na daną potrawę. A kiedy już wypróbujemy danie, możemy je ocenić (stawiając od 1 do 5 gwiazdek), skomentować oraz dodać zdjęcie gotowej potrawy.
W aplikacji Sweet’N’Spicy każdy miłośnik indyjskiej kuchni znajdzie coś dla siebie. Przepisy podzielone są bowiem na wiele ciekawych i przydatnych kategorii. Jeżeli mamy ochotę na kulinarną podróż po zakątkach półwyspu indyjskiego, możemy pobuszować w kategorii „Regional”. W bogactwie przepisów odnajdą się również weganie, ponieważ dla nich została stworzona oddzielna kategoria, skupiająca jedynie przepisy na potrawy, niezawierające produktów pochodzenia zwierzęcego. Są tu także specjalne przepisy dla dzieci, diabetyków, dżinistów, osób na diecie bezglutenowej czy odchudzających się (dania niskokaloryczne). Jest też coś dla zabieganych i dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni, podział na dania: 30-minutowe, łatwe, dla początkujących i (moja ulubiona kategoria) dla kawalerów.
Sweet’N’Spicy to również społeczność. Użytkownicy dzielą się tutaj ze sobą swoimi potrawami i cennymi radami, wskazówkami dotyczącymi przyrządzania potraw czy przechowywania produktów. Oczywiście, żeby móc w pełni korzystać z aplikacji i dzielić się przepisami, potrzebna jest znajomość języka angielskiego.
Jedyną wadą tej aplikacji jest to, że skupia się wokół jednej tylko kuchni i to kuchni specyficznej, indyjskiej, charakteryzującej się wszakże bogactwem składników i smaków, ale mającej określone grono odbiorców. Z perspektywy osób interesujących się kuchnią indyjską, jest to ogromny atut. Z drugiej strony obok typowych dań indyjskich, aplikacja bogata jest również w różnorodne wariacje na ten temat. Na przykład pod hasłem pizza znajdziemy takie potrawy, jak: dosai pizza, pizza samosa, tandoori paneer pizza, będące połączeniem kuchni europejskiej i azjatyckiej.

źródło: Sweet’N’Spicy Indian Recipes


Monika Prucnel - z wykształcenia polonistka i socjolożka, z zamiłowania ekolożka, a na co dzień copywriterka. Od 2004 roku wegetarianka. Autorka bloga kulinarnego Vege-Kika.blogspot.com