05.11
2015

Zielona kuchnia 24/7. Ponad 100 szybkich, łatwych i niebanalnych przepisów


Jemy oczami. Zgadzam się z tym stwierdzaniem w stu procentach. Jedzenie najpierw działa na oczy, później węch, na końcu na smak. Podobnie jest z książkami kucharskimi. Jeśli mam sięgnąć po zbiór przepisów, autor musi mnie przyciągnąć zdjęciami. I tak właśnie działa Zielona kuchnia 24/7.

Jessica Nadel, mieszkanka Ontario w Kanadzie, na co dzień prowadzi popularny blog zatytułowany Cupcakes and Kale. Jest pasjonatką zdrowej, lokalnej kuchni, opartej na daniach na bazie roślin, nie wyklucza jednak w diecie pełnej energetycznych i bogatych w składniki odżywcze potraw obecności jednej czy dwóch babeczek. Jest właścicielką Oh My Bakeshop, piekarni specjalizującej się w naturalnych i organicznych wypiekach na zamówienie, przeznaczonych dla wegan. Z książki bije radosne i pełne twórczej energii nastawienie autorki do świata. Dlatego dobrze się ją czyta, bez uczucia znużenia.

nkl nl

Już z okładki uśmiechają się do mnie zatem cztery propozycje dań – tak apetyczne, że nawet w tej chwili łypię na nie głodnym okiem. Książka wypełniona jest pięknymi zdjęciami, które po raz kolejny utwierdzają mnie w przekonaniu, że zielenina jest fotogeniczna.

Zaraz za okładką czeka na nas krótkie wprowadzenie, a właściwie zaproszenie autorki do jej zielonego świata. Jessica Nadel przedstawia głównych bohaterów tej pasjonującej powieści. Przejrzyste tabelki dostarczają wiedzy na temat rodziny zielonych warzyw, ich składników odżywczych i przydatności w kuchni. Autorka omawia też listę niezielonych produktów, które pojawiają się w przepisach, tak, by nikt nie poczuł się zagubiony.

Ciekawy pomysł, to zestawienie przepisów zawartych w książce w całodniowe menu. Znajdziemy tu propozycje na cztery dni składające się ze śniadania, lunchu, przekąski, kolacji i deseru.

9788364645945,2

Książka Zielona kuchnia 24/7 to wiele pomysłów na to jak upchnąć zielone warzywa w pyszne dania. Zdrowa kuchnia może być naprawdę smaczna i bardzo różnorodna. Jeśli myślcie, ze zdrowe odżywiane to tylko kolejna sałatka z sucharkiem, to zajrzycie do przepisów Nadel.

Wszystkie podzielone są w kategorie, które prowadzą nas przez kolejne posiłki w ciągu dnia. W części poświęconej śniadaniom autorka zamieszka kila przepisów na koktajle. Moim zdanie to świetny pomysł na początek dnia z zielonymi warzywami. Smoothies dają możliwość spożycia relatywnie dużej ilości zielonych liście w małym daniu. Jest to dobry pomysł na lekki posiłek lub dodatek do poważniejszej przekąski. Dania główne to szeroki wachlarz propozycji – od wykwintnych dań, takich jak na przykład kapusta chińska bok choy z imbirem podana z tofu w glazurze, aż po zdrowy fast food w postaci burgerów.

9788364645945,3Nasze kubki smakowe dopieści dział desery, ciasta, ciasteczka, zielone kremy umieszczony w finalnej części. Dla dbających o linię znajdą się przepisu bez cukru, równie pyszne.

Książka może służyć zarówno tym, którzy od dawna są weganami, ale szukają urozmaicenia, jak i tym, którzy stawiają pierwsze kroki w świecie diety roślinnej. Porady, których udziela autorka Zielonej kuchni 24/7 pomogą ożywić każdą kuchnię, bez względu na rodzaj diety – śmiało możecie ją podarować i mięsożercy! Cytując za autorką, zielone warzywa są bogactwem składników odżywczych i warto je zaprosić na swój talerz.

9788364645945,4

Ponad 100 przepisów i pomysłów na wprowadzanie do diety 40 zielonych warzyw? Warto. Odważcie się na zieleń, wejdźcie do pysznej, zdrowej kuchni razem z Zieloną kuchnią 24/7.

Co oznaczają tajemnicze liczby w tytule? Możliwości jedzenia na zielono – 24 godziny przez 7 dni. I naprawdę się nie znudzicie!

nvnf

Spodobała Wam się ta recenzja? A może macie ochotę poznać proste do wykonania i zdrowe dania wegańskiej? Zapraszam Was na mój blog: KLIK!


Uczy języka polskiego w jednym z łódzkich liceów. Jest mamą małej Matyldy i weganką. Działa jako wolontariuszka w stowarzyszeniu Otwarte Klatki, wspiera wegańskie inicjatywy w Łodzi i działania prozwierzęce. Opiekuje się dwoma psami: młodą Luną i staruszkiem Uszatkiem Trójłapkiem. Prowadzi bloga kulinarnego, na którym dzieli się także doświadczeniami niedoświadczonej mamy. Więcej jej przepisów znajdziecie na blogu: http://veganisminprogress.blogspot.com/