29.06
2016

To nie zwierz, to soplówka!


Jej bardziej popularna jest nazwa Lion’s Mane (lwia grzywa). Ja wolę nazwę łacińską, bo cenię ten uniwersalny w świecie roślinnym język. Polska nazwa to soplówka jeżowata. Dziś Wam nieco o niej opowiem.

 

Hericium_erinaceus

W krajach azjatyckich soplówkę uprawia się ją masowo. I po to, by zjeść ją na obiad i jako produkt leczniczy.
Soplówka jeżowata w naturze występuje rzadko. W Polsce można ją spotkać, ale nie wolno zbierać (jest pod ścisłą ochroną). Można za to kupić drewniane kołki przerośnięte grzybnią i wyhodować soplówkę w swoim garażu.

Młode grzybki są białe, potem przebarwiają się na kolor białokremowy, później na brązowawy. Są
gęsto pokryte kolcami, naprawdę podobnymi do kolców jeża. Jeżeli spotkacie soplówkę i wystraszycie się nieznanego zwierzęcia, zrozumiecie, jak trafna jest jej nazwa.
Dlaczego warto poznać bliżej soplówkę? Ten szczególny okaz flory ma niezwykle bogaty skład, dzięki któremu warto uwzględnić go jako wysokowartościowy zamiennik mięsa w posiłkach wegan i wegetarian. Sami sprawdźcie:

  • potas, cynk, żelazo, selen, fosfor, niewielka ilość sodu,
  • german (działanie głównie antynowotworowe) – inne jego źródła to np. czosnek i glony,
  • polisacharydy -> tylko w grzybach znajdują się B-glukany (działanie antynowotworowe),
  • polipeptydy,
  • wszystkie aminokwasy (oprócz mietioniny i tryptofanu).

W jakich przypadkach stosować lwią grzywę? Przyda się przy naprawdę różnych okolicznościach, w których szukamy skutecznej pomocy.

  • profilaktyka i leczenie przewodu pokarmowego od przełyku do dwunastnicy m.in.:
    – dolegliwości żołądkowe: nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, rak żołądka, rak przełyku…
    – wszelkie dolegliwości takie jak: ucisk, bóle, pieczenie w okolicach żołądka, problemy z trawieniem, zgaga, refluks, nudności, wymioty, nieprzyjemny zapach z ust, rozwolnienie, wzdęcia…,
  • stwardnienie rozsiane,
  • choroba Alzheimera i demencja (grzybek stymuluje poziom NGF (nerw czynnika wzrostu) i nie dopuszcza do jego nadmiernego spadku, który jest przyczyną choroby,
  • neuropatia – w tym przypadku też koordynowany jest poziom NGF, którego zbyt mała ilość powoduje neuropatię czuciową,
  • MRSA (gronkowiec złocisty odporny na metacyklinę) – choroba zakaźna,
  • helicobacter pylori,
  • uszkodzenie nerwów – możliwość regeneracji komórek nerwowych,
  • polepsza funkcjonowanie układu oddechowego,
  • pobudza i działa korzystnie na metabolizm tłuszczu (obniża cholesterol całkowity, LDL, trójglicerydy, fosfolipidy) – spowalnia rozwój miażdżycy,
  • hericenon A i B oraz Y-A-2 to kwasy wyizolowane z grzyba i soplówka jest ich jedynym znanym (jak dotąd) źródłem; hamują one rozrost komórek HeLa (komórki raka szyjki macicy – polecam książkę o historii tych komórek; historia medycyny przeplatana historią rodziny, z której te komórki pochodzą (KLIK!),
  • poprawia metabolizm glukozy (należy poinformować o chęci stosowania preparatów z soplówki lekarza prowadzącego, ponieważ należy do nich dostosować dawki leków hipoglikemicznych),
  • w neuroboreliozie

Uwaga! Jeżeli stosujecie preparaty z soplówki, poinformujcie o tym Waszego lekarza prowadzącego, gdyż zazwyczaj wiążą się one z obniżeniem dawek leków recepturowych.

 

A może jesteście ciekawi większej ilości wiadomości na temat naturalnych metod leczenia? Koniecznie zajrzyjcie do mnie: KLIK!

 

Źródło zdjęcia: wikipedia


Dietetyk kliniczy, której główne zainteresowania krążą wokół nietolerancji pokarmowych i chorób autoimmunologicznych. Jest członkinią Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, figuruje też na liście certyfikowanych Dietetyków Przyjaznych Chorym na Celiakię. Nie przestaje się uczyć, regularnie uczestniczy w konferencjach i szkoleniach żywieniowych. Ukończyła również studia podyplomowe "zioła i nutraceutyki", a od października 2016r rozpoczyna roczny kurs fitoterapii. Jest autorką artykułów popularnonaukowych oraz bloga roślinno–ziołowego: http://martakmiecik.blogspot.com/