25.02
2016

Jedzenie, które leczy cz.14 Sok z brzozy


W medycynie ludowej sok z brzozy to przede wszystkim antidotum na bóle reumatyczne. Od stuleci z jego dobroci korzystali nie tylko Polacy, ale i Słowacy, Węgrzy, Szkoci i Norwegowie. Sok upuszczano z pnia brzozy wraz z nastaniem pierwszych wiosennych dni.

trees-690727_640

Stanowił on potężny zastrzyk witamin i składników mineralnych, których zmęczony zimą organizm niesamowicie łaknął. Dziś nie trzeba już własnoręcznie wiercić dziury w pniu drzewa (aczkolwiek można!), by zyskać ten cenny napój. Sok z brzozy dostępny jest bez problemu w sklepach i w Internecie przez cały rok.

Brzozina i oskoła to nazwy, z którymi również możemy się spotkać. Warto je zapamiętać i na najbliższych zakupach dokładnie się rozejrzeć po sklepowych pólkach. Mimo że najprawdopodobniej swoim smakiem nas nie urzeknie (przypomina słodką lepką wodę), to powodów, by się z nim zaprzyjaźnić, nie brakuje.

Co drzemie w obudzonym z zimowego snu drzewie?

Oskoła bogata jest w witaminy, składniki mineralne i substancje odżywcze. Stanowi źródło żelaza, miedzi, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B. Ponadto znajdziemy w niej łatwo przyswajalne cukry, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, garbniki, związki żywicze i aminokwasy. Zawiera również salicylan metylu, który swoimi właściwościami przypomina aspirynę i łagodzi dolegliwości bólowe. Taki skład sprawia, że sok z brzozy nie toleruje wysokich temperatur (podgrzewanie niszczy bowiem jego właściwości zdrowotne).

Detoks

Sok z brzozy oczyszcza organizm. Przyspieszając procesy filtracji w przewodach moczowych, działa moczopędnie. Dzięki temu szkodliwe produkty przemiany materii wydalane są szybciej, nie powstają niepotrzebne złogi i kamienie nerkowe. Ponadto brzozina wspomaga wątrobę, oczyszczając ją i neutralizując substancje toksyczne. Gdy zależy nam na pozbyciu się toksyn, warto również włączyć do codziennego grafiku aktywność fizyczną. Wypocimy to, co zatruwa organizm, a oskoła zapewni nam dostawy elektrolitów i węglowodanów prostych.

Na 101 dolegliwości

Brzozina słynie również z tego, że wzmacnia organizm i wspomaga układ odpornościowy. Z jednej strony chroni nas przed chorobami wirusowymi, z drugiej – uważa się, że ma działanie antynowotworowe. Przypisuje jej się szczególną skuteczność w walce z nowotworami płuc, stąd też nie powinni od niej stronić palacze. Sok z brzozy przychodzi z pomocą również tym, którzy skarżą się na wrzody żołądka – skutecznie łagodzi on objawy chorobowe ze strony układu pokarmowego. Odpowiada również za regulację przemiany materii. Oczywistą sprawą jest natomiast to, że ze względu na zawartość antyoksydantów opóźnia procesy starzenia, zapobiega zakrzepicy, przywraca elastyczność skórze. Zawarta w nim betulina reguluje poziom cholesterolu oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Jak większość superpokarmów, sprzyja także odchudzaniu – dostarcza bowiem kwasu chlorogenowego, który zmniejsza apetyt i pobudza metabolizm tłuszczów.

Powodów, by przekonać się do soku z brzozy nie brakuje. Jeśli jednak jej smak wybitnie nie przypadnie Ci do gustu dodaj do niego cytrynę, imbir lub miętę. Taka brzozowa lemoniada na pewno dobrze przysłuży się Twojemu zdrowiu.


Psycholog i dietetyk, która nie znosi być określana „psycholożką” i „dietetyczką”. Przed laty w praktycznym zastosowaniu wiedzy zawodowej upatrzyła sobie receptę na szczęśliwe życie. Teraz już jednak wie, że żadna to recepta, ale poszukiwań nie porzuca. Obecnie zgłębia zastosowanie psychoterapii poznawczo-behawioralnej - znaleźć ją można pod adresem http://www.duszaicialo.eu. Wierzy, że nic nie dzieje się bez powodu, a szukanie pozytywnych aspektów w każdej sytuacji to najlepsza gimnastyka dla umysłu i balsam dla ducha.