15.01
2016

Na poppingu w jogurcie amarantus się nie kończy!


Jak użyć w kuchni amarantus? Wrzucić preparowane nasiona, czyli powszechnie znany popping do jogurtu? Oczywiście, można. Ja jednak mam dla Was inne propozycje.

Coś na obiad, coś na deser – a wszędzie główną gwiazdą amarantus.

Zaczynajmy zatem!

DSC_6038

Rozgrzewająca zupa amarantusem bogata

Składniki:

  • 500 g pomidorów,
  • 2 spore marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • biała część pora,
  • 2 litry wody,
  • sól,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta chilli,
  • płaska łyżeczka imbiru,
  • płaska łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 3/4 szklanki ziarna amarantusa ugotowanego w 1,5 szklanki osolonej wody,
  • ew. czarnuszka, czosnek niedźwiedzi i oliwa do podania.

Do roboty!

  1. Marchewkę i pietruszkę obieramy.
  2. Warzywa myjemy, kroimy, podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie.
  3. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, przyprawiamy, dodajemy czosnek, mleko kokosowe i blendujemy.
  5. Do kremu dodajemy ugotowany amarantus (nie blendujemy!). Smacznego!

 

A teraz czas na deser – zdrowy, smaczny i pełen mocy!

DSC_5933

Pralinki pełne mocy

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • szklanka poppingu z amarantusa + ok. 1/2 szklanki do obtoczenia,
  • 2 szklanki suszonych daktyli bez pestek,
  • kopiasta łycha masła orzechowego.

Do roboty!

  1. Cieciorkę, daktyle i szklankę poppingu mieszamy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  2. Do masy dodajemy masło orzechowe, zagniatamy do połączenia składników.
  3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w pozostałym poppingu z amarantusa.

Smacznego!

Spodobały Wam się zaproponowane przeze mnie przepisy na dania, w których amarantus wiedzie prym? Na moim blogu znajdziecie o wiele więcej przepisów pełnych zdrowotnej: KLIK!


Mama 3-letniej Celiny. Wegetarianka z 12-letnim stażem, od niedawna stąpająca po wegańskiej ścieżce. Przeciwniczka cukru. Wyznawczyni kaszy jaglanej, medycyny naturalnej i długiego karmienia piersią. Wolny czas najchętniej spędza w kuchni piekąc lub gotując. Autorka bloga Taste Me.