30.07
2015

Orkisz dla ekogospodarstw


Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Znany była już w epoce kamiennej i przez długi czas był najważniejszym zbożem Europy Centralnej. Uznawano go za pokarm dający siłę, żywili się nim więc gladiatorzy i zawodnicy występujący w igrzyskach. Dziś orkisz wraca do łask. Cieszy zatem wiadomość o tym, że wynaleziono odmianę idealną dla gospodarstw ekologicznych.

Orkisz cieszy się dziś coraz większą popularnością z wielu przyczyn. Ma on zbawienny wpływ na układ krwionośny – spożywanie produktów orkiszowych, takich jak chleb, kasza czy płatki wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Dlatego sięganie po orkisz wskazane jest przy dusznicy bolesnej ze strony serca i problemach z układem krążenia. Stosuje się go też przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje. Zboże to zawiera antyoksydanty, czyli związki usuwające z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz powstawanie chorób nowotworowych. Co warto jeszcze zauważyć – orkisz znakomicie oddziałuje na poprawę nastroju i zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Więcej o właściwościach orkiszu i kilka cennych przepisów znajdziecie tu: KLIK!

orkisz

Trudno znając te wszystkie dobroczynne właściwości orkiszu dziwić się, że stał się tak ceniony. A wynaleziona niedawno przez polskich naukowców jara odmiana orkiszu jest nie tylko jest nie tylko zdrowa, niezwykle bogata w białko i minerały, ale również zawiera związki, które obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.

Co szczególnie zaś cenne, nowy olsztyński orkisz jest mniej podatny na niesprzyjające warunki atmosferyczne niż wcześniej znane odmiany. Nie poddaje się też łatwo różnego rodzaju infekcjom grzybnym. Jest to zatem zboże szczególnie cenne dla gospodarstw ekologicznych, w których eliminuje się użycie chemicznych środków ochrony roślin.

Źródło: innpoland.pl