02.04
2015

Jak przygotować ekologiczne pisanki?


Poświęciliśmy już nieco miejsca temu, jak wybrać jajka i czy warto w ogóle się na nie decydować, jeżeli ceną za ich zjawienie się na naszych stołach jest cierpienie kur. Jakiejkolwiek jednak opcji byśmy nie wybrali – jedno jest obowiązkowe: pisanki. Zgodnie z tradycją i przypisywaną symboliką zdecydowanie powinny być one wolne od toksycznej chemii!

Kolorowe barwniki do jaj, specjalny rodzaj naklejek termokurczliwych i mnóstwo innych środków służących ułatwieniu nam ozdabiania jaj, zalewa sklepy przed świętami. Tylko czy o to chodzi, by było jak najłatwiej i najszybciej?

Tradycja jest wbrew sztucznym barwnikom

Bardzo często ducha świąt buduje nie obfita biesiada przy zastawionym stole, a przygotowania do nich. Zwłaszcza, jeżeli są one okazją do zintegrowania rodziny rozpierzchniętej w ciągłej bieganinie zwykłych dni. Wejrzyjmy w tradycję: zdobienie świątecznych jaj należało do ważnych i świętych obrządków, było czasem wspólnie spędzonym, w którym radowano się tworzeniem własnych małych dzieł sztuki. Dlaczego mielibyśmy się tej przyjemności pozbawiać?

Każda pisanka może być ekologiczna!

Obojętnie na jaki rodzaj świątecznych jaj się zdecydujemy, niezależnie od tego, czy wybierzemy kurze, przepiórcze czy może w ogóle zrezygnujemy z jadalnych jaj – każda stanowiąca akcent prawdziwie świąteczny pisanka, może być ekologiczna! Poniżej tylko niektóre z przekonujących dowodów.

 

jaja z masy solnej      Pisanki z masy solnej, które zakwitły wiosennie – nieodzowne, gdy Wielkanoc jest taka… jak za oknem ;)

jajo origamiPisanka a la smocze jajo – wykonywanie jej to gratka dla fanów origami

jaja ze sznurkiemPisanki dla tych, co kochają upcykling i wyplataną biżuterię

jajo w kubraczkuPisanka troskliwie i elegancko zaopatrzona na tegoroczną Wielkanoc – gratka dla designerów i maniaków szydełka

pisanki naturalnie barwioneKlasyka: jaja kolorowe tylko dzięki naturalnym barwnikom

Jak uzyskać kolory ze zdjęcia bez użycia sztucznych barwników?

  • żółte: może być zabarwione kurkumą, liśćmi brzozy i olchy, korą młodej jabłoni, drewnem morwy, suszonymi kwiatami jaskrów polnych, trzciną, rumiankiem, suchymi łupinkami cebuli oraz igłami modrzewiowymi
  • brązowe: jajo zabarwią tak świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli, esencja z herbaty
  • zielone: dla uzyskania zieleni przyda się młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), kora brzozowa, wywar z jemioły, suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka i ozimina
  • złote: by je uzyskać użyjmy łupin orzecha włoskiego oraz z cebuli (cebuli więcej niż orzecha), przyda się też wywar z kwiatków nagietka i kurkumy
  • niebieskie: kolor ten nadają jajku owoce tarniny, borówka amerykańska
  • fioletowe: przydadzą się płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny i czarnego bzu, mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego.

Ekoprowincjuszka, która ciągle uczy się czegoś nowego. Gdy się zmęczy, ucieka na rower albo do lasu.