30.07
2015

Twoje nawyki zakupowe i żywieniowe mogą ratować świat


Wybierając się na zakupy warto zastanowić się wcześniej, z czym chcemy wyjść ze sklepu lub targowiska. Nie mamy na myśli typowej listy zakupów. Podpowiadamy, jak robić zakupy z troską o przyrodę w naszym najbliższym otoczeniu i globalnie.

Konsumenci często zastanawiają się, co zrobić z nadmiarem kupionego jedzenia. Wam też zdarza się kupić za dużo pieczywa lub owoców, odkrywać w lodówce żółty ser, który zdążył już trochę zeschnąć? Z nadmiaru pieczywa można przygotować grzanki, nie zjedzone owoce można zamrozić, wrzucić do ciasta lub zmiksować i przygotować koktajl, a ser zetrzeć i dodać do sosu lub zapiekanki.

Na śmietnik trafia rocznie aż jedna trzecia światowej produkcji żywności, czyli ok. 1,3 mld ton jedzenia! Polki i Polacy wyrzucają co roku aż 9 ton żywności. Zajmujemy pod tym względem wysokie, piąte miejsce w Europie, zaraz po Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Holandii. Jak zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia? Można ćwiczyć swoją kreatywność w przyrządzaniu dań z niewykorzystanego jedzenia.

Można też wybierając się na zakupy zadać sobie pytanie, ile potrzebuję jedzenia i ile jestem w stanie z pewnością zjeść. Stąd już o krok do kolejnego pytania, czyli – jakie produkty wybierać, by dbać na co dzień o środowisko, w którym wszyscy żyjemy?

Przedstawiamy praktyczne porady i podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę zanim wybierzemy się na zakupy jedzeniowe i nie tylko.

siatka

Udając się na zakupy, nie tylko spożywcze:

– Wybieraj produkty opakowane w papier z makulatury lub takie opakowanie, które można poddać recyklingowi – szukaj znaku trzech strzałek.

– Wybieraj opakowania szklane zamiast plastikowych. Szkło może zostać wykorzystane jako surowiec wtórny albo zostać powtórnie napełnione.

– Zabierz ze sobą ekologiczną torbę wielokrotnego użytku i unikaj jednorazowych foliówek! Użytkowanie jednej torebki foliowej to około 25 minut, zaś rozkład od 100 do 500 lat.

– Wybieraj produkty w jak najmniejszej ilości opakowania, lub opakowane w biodegradowalne materiały. Pasta do zębów, która jest w tubce, nie musi być dodatkowo zapakowana w kartonik.

– Kupuj produkty lokalne. Zwróć uwagę na tzw. food miles, a więc odległość jaką pokonuje dany produkt z miejsca produkcji na półkę sklepową. Możesz w ten sposób przyczynić się do ograniczenia emisji CO2.

– Wybieraj organicznie wyprodukowaną żywność. Ekologiczna hodowla oznacza mniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne.

na sałatkę

Kupując produkty spożywcze:

– Ogranicz marnowanie żywności – kupuj tyle, ile możesz zjeść. W Polsce co roku do kosza trafia aż 9 mln ton żywności, której produkcja wymaga znacznych nakładów wody i energii.

– Jedz mniej mięsa i nabiału, a więcej warzyw i owoców! Produkcja kilograma wołowiny wymaga zużycia od 2 do 16 tysięcy litrów wody, zaś wyprodukowanie kilograma pszenicy od 800 do 4 tysięcy litrów.

– Jedz mniej mięsa, ale lepszej jakości. Zwracaj uwagę skąd pochodzi mięso na Twoim stole i wybieraj to, które pochodzi z produkcji przyjaznej środowisku, rolnikom i w której dba się o dobrostan hodowanych zwierząt.

– Jedz mniej wysokoprzetworzonej żywności, do której produkcji potrzeba znacznych nakładów wody i energii. Wybieraj surowe produkty.

owoce leśne

Kupując owoce i warzywa:

– Wybieraj sezonowe owoce i warzywa. Ich hodowla w sezonie wymaga mniej sztucznych ingerencji, w tym mniej nakładów energii i nawozów, co sprawia że jest bardziej przyjazna środowisku. Sezonowe produkty nie muszą być też transportowane z odległych stron, co oznacza mniej energii i zanieczyszczeń.

– Wybieraj lokalnie wyhodowane owoce i warzywa. Unikaj importowanych produktów który musiały pokonać daleką drogę, żeby dotrzeć na Twój stół – łączy się ona z emisjami gazów cieplarnianych.

ryby

Kupując ryby i owoce morza:

– Nie wybieraj ryb młodocianych, które nie miały jeszcze szansy wydać na świat potomstwa. W opisach poszczególnych gatunków w poradniku konsumenckim WWF Polska “Jaka ryba na obiad?” znajdziesz wskazówkę, jaka powinna być wielkość dorosłej ryby oraz jakie gatunki ryb i owoców morza możesz wybierać nie szkodząc przyrodzie, a których lepiej unikać.

– Kupuj produkty rybne z ekologicznym certyfikatem. Obecnie w  polskich sklepach znajdziesz mintaja, śledzia, makrelę i łososia z certyfikatem MSC.

– Wybieraj ryby z lokalnych połowów. Pomoże to lokalnym społecznościom, przyczyni się do rozwijania połowów na małą skalę i zmniejszy potrzeby transportu ryb. Ryby z lokalnego źródła będą też świeże.

– Pytaj podczas zakupów o ryby i owoce morza, które złapane zostały za pomocą selektywnych narzędzi połowowych. Ograniczają one tzw. przyłów, czyli łapanie w sieci przypadkowych gatunków zwierząt, takich jak morświny, delfiny, foki czy żółwie.


Miłość do przyrody nie jest dla niej pustym frazesem. Ratuje przyrodę zawsze, gdy nie śpi, pracując dla jednej z organizacji ekologicznych, i w czasie wolnym. Uwielbia odkrywanie piękna i złożoności natury, na nowo każdego dnia.