05.04
2018

Żywność ekologiczna – czym jest i czy warto ją kupować


Bio, eko, a może organic? Żywność z upraw ekologicznych budzi wiele kontrowersji. Liczba ekologicznych gospodarstw rolnych ciągle rośnie, a bio warzywa i owoce można już dostać w każdym większym supermarkecie. Jedni uważają, że jedzenie z tradycyjnych upraw i hodowli pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem. Dla innych to kwestia marketingu i snobistycznych zachcianek.

Gościem audycji “Najlepszy dzień tygodnia” była Anna Kurowicka z Ulicy Ekologicznej. Zapraszamy do wysłuchania i podzielenia się z nami waszymi przemyśleniami. Czy kupujecie eko żywność? Co was do niej przekonuje a co zniechęca?

IMG_4258

Bio, eko, organic – co to właściwie znaczy?

Jedynym oznaczeniem certyfikowanych produktów z upraw ekologicznych powinien być zielony listek złożony z 12 gwiazdek. Znaczek taki gwarantuje, że zawartość opakowania spełnia wymagania Unii Europejskiej stawiane eko żywności. Tymczasem w odpowiedzi na zapotrzebowanie kupujących na zdrową żywność, producenci prześcigają się w tworzeniu pseudo eko marek i produktów. Dzięki zielonym opakowaniom i nazwom kojarzącym się z ekologią są one często mylone z wartościowymi produktami pochodzenia organicznego.

Dlaczego ekologiczna żywność kosztuje więcej?

Logicznie rzecz biorąc, skoro do wytwarzania żywności ekologicznej nie używa się dużej części sztucznych nawozów, cena produktów z ekologicznych upraw powinna być niższa. Nic bardziej mylnego. Ekologiczne warzywa i owoce, chociaż nie zawsze są brzydkie, małe i zapiaszczone (jak sugeruje powszechna opinia), nie dają równie obfitych plonów. Zazwyczaj mają one niższą zawartość wody, przez co mają więcej smaku, ale rosną mniejsze. Ich transport i przechowywanie wiąże się z większą możliwością uszkodzenia.

IMG_4261

Gdzie kupować ekologiczną żywność? Co nam daje jej spożywanie?

Najmniej rozsądne wydaje się kupowanie żywności ekologicznej w supermarkecie. Niestety zazwyczaj jest to jedyne miejsca gdzie wybór bio produktów jest spory i są one w ciągłej sprzedaży. Dużo lepszym pomysłem jest kupowanie warzyw i owoców bezpośrednio u osoby która je uprawia lub korzystanie z pomocy lokalnej kooperatywy spożywczej.