03.01
2019

NIK alarmuje. Rocznie spożywamy 2 kilogramy dodatków do żywności


Najwyższa Izba Kontroli opublikowała właśnie raport dotyczący zawartości dodatków do żywności w produktach spożywczych. Wyniki kontroli są zatrważające. Przeciętny Polak spożywa aż 2 kilogramy takich substancji rocznie!

Dodatki do żywności

Dodatki do żywności to wszystkie to substancje, które dodawane są by zapobiec  zmianom smaku, barwy, zapachu, wydłużyć okres trwałości, zwiększyć atrakcyjność wyrobu lub by zwiększyć efektywność procesu produkcyjnego. Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w środkach spożywczych mogą pełnić 27 różnych funkcji technologicznych. 200 z tych substancji objętych jest limitem ilościowym w żywności.

Zatrważające wyniki kontroli

Najwyższa Izba Kontroli postanowiła wziąć pod lupę produkty spożywcze pod kątem zawartości “ulepszaczy”. Wyniki tej kontroli są zatrważające. Okazuje się, że przeciętny konsument spożywa ok. 2 kilogramów dodatków do żywności rocznie w tym substancji konserwujących, wypełniających, emulgujących, stabilizujących, czy wzmacniające smak.

dodatki_2

Źródło: Najwyższa Izba Kontroli

Analizie poddano 501 etykiet różnych produktów spożywczych, spośród których aż 447 zwierają substancje dodatkowe. Zgodnie z deklaracjami producentów, średnio, na jeden produkt spożywczy przypada aż 5 różnych dodatków do żywności. Niechlubnym rekordzistą zestawienia okazał się produkt (kiełbasa śląska) zawierający aż 19 różnych dodatków spożywczych. Zaledwie 11% analizowanych produktów nie zawierało żadnych dodatków.

Wpływ dodatków spożywczych na zdrowie

Kontrolerzy przyjrzeli się również kwestii wpływu substancji dodawanych do żywności na zdrowie. Na bazie przygotowanej przykładowej diety skomponowanej z analizowanych produktów obliczono, że przeciętnie w ciągu jednego dnia jesteśmy narażeni na kontakt z aż 85 dodatkami spożywczymi. Oceniono, że grupą najbardziej narażoną na przekroczenie dopuszczalnych norm zawartości tych substancji są dzieci i młodzież.

dodatki1

Źródło: Najwyższa Izba Kontroli

NIK zwraca również uwagę na fakt, że dodatki do żywności mają potencjalnie niekorzystny wpływ na zdrowie. Przykładowo niektóre barwniki obecne w żywności mogą powodować nadpobudliwość u dzieci, reakcje alergiczne, a także nowotwory. Tymczasem nadmierne spożycie glutaminianu sodu, popularnego wzmacniacz smaku, może prowadzić do otyłości i nadciśnienia tętniczego.

Nieprawidłowości i zalecenia

Urząd zwrócił uwagę na niewystarczającą aktywność instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności, podkreślając, że nie prowadzą one wystarczającego monitoringu ani skutecznych kampanii informacyjno-edukacyjnych skierowanych do konsumentów.

Co możemy zrobić sami, zanim dojdzie do zmian instytucjonalnych? Czytajmy etykiety (porównania składów produktów znajdziesz na portalu Czytamy Etykiety), wybierajmy produkty z najkrótszym składem, a omijajmy te, które zawierają dużą liczbę składników zaczynających się literą “E”, wybierajmy nieprzetworzoną żywność, a przede wszystkim edukujmy nasze dzieci na temat zdrowego odżywania, aby potrafiły mądrze wybierać.

Źródło: Najwyższa Izba Kontroli