03.06
2011

Ekologia w kuchni, portfelom lżej – cz. 2


Żywność po zakupieniu jeszcze długo może pozostać świeża i nadawać się do spożycia. Jedynym warunkiem jest zachowanie właściwych sposobów jej magazynowania i gospodarowania. Jak? Znajdź odpowiedź w naszych poradach.

Logika w lodówce

Nie wszystkie produkty należy w lodówce przechowywać w ten sam sposób. Jak wyjaśniają Ekosztuczki, do lodówki lepiej nie wkładać zbyt dużo pożywienia, bo „jeżeli jest ona przeciążona, nie ma przestrzeni pomiędzy produktami, to dochodzi do zaburzeń cyrkulacji powietrza, co z kolei uniemożliwia osiągnięcie właściwej temperatury. Lodówka nie będzie pracować efektywnie, jeżeli doprowadzimy do zbierania się w niej szronu”.

Pudełka na jedzenieNie należy też wkładać do lodówki ciepłego pożywienia – najpierw należałoby schłodzić żywność w temperaturze pokojowej. Co ważne, pozostałości produktów gotowanych powinny być umieszczane w lodówce w ciągu 2 godzin po ich przygotowaniu. A jak radzić sobie z rybami, mięsem czy pieczywem?

Pieczywo – świetnie nadaje się do mrożenia. Spleśniałe pieczywo należy wyrzucić.

Oleje roślinne – powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu, aby nie zjełczały. Niektóre oleje tracą swoje walory w lodówce, ale szybko odzyskują je w temperaturze pokojowej.

Ryby – najlepiej przechowywać w temperaturze 2 °C. Ponieważ temperatura w lodówce często jest wyższa, nie należy przechowywać świeżych ryb lub skorupiaków więcej niż 1-2 dni w lodówce.

Ziemniaki – nie należy jeść zielonych ziemniaków, gdyż zawierają szkodliwą substancję – solaninę. Ziemniaki należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu i nie trzymać ich blisko cebuli, ponieważ są wrażliwe na wydzielany przez nią etylen.

Orzechy – powinny być niemal zawsze przechowywane w lodówce. Wyjątkiem są orzechy nerkowca, dla których optymalną temperaturą jest 8-12 °C. Orzechy włoskie i orzechy pecan powinny być przechowywane w lodówce, tylko jeśli są obrane.

Tłuszcz – jełczeje nawet w zamrażalniku. Dlatego zamrożone produkty z dużą ilością tłuszczu mają krótszy termin przydatności niż te, które zawierają go mniej. Dotyczy to wszystkich produktów zawierających tłuszcz.

Ugotowany makaron, ryż i warzywa strączkowe także nadają się do mrożenia.

Mięso – mrożone mięso może być użyte nawet po terminie ważności, jeśli nie uległo rozmrożeniu. Pod warunkiem, że pachnie i wygląda na świeże. Mięso w plastrach, mięso mielone oraz gotowe gulasze zamrażać należy w płaskich opakowaniach, a rozmrażać powoli, trzymając w lodówce – będzie wtedy soczyste.

Zanim wyrzucisz, pomyśl dwa razy…

  • Przed zakupami sporządź listę produktów
  • Nie kupuj pod wpływem impulsu, unikaj ofert typu „weź trzy sztuki, zapłać za dwie”
  • Zrezygnuj z kupna dużych opakowań, jeśli produkty posiadają krótki termin ważności
  • Prawidłowo przechowuj żywność
  • Resztki możesz wykorzystać, przygotowując z nich posiłki
  • Pamiętaj, że data ważności jest ustalana z zapasem
  • Staraj się wymierzyć porcję tak, by nic się nie zmarnowało
  • Stwórz jadłospis na cały tydzień z wykorzystaniem składników, które już posiadasz
  • Żywność w przeźroczystych pojemnikach przechowuj w zamrażarce lub lodówce
  • Jeśli planujesz wyjazd nie pozwól, by jedzenie się zmarnowało
  • Jedzenie, które zostało z posiłków, porcjuj w pojemnikach, by można je było zjeść później

Źródła:

**Ekosztuczki

Konsumentforeningenstockholm.se